Poštovani!

Pozivamo vas da se pridružite našoj akciji i potpišete pismo ministru Mornaru!

Upišite svoje ime i prezime i e-mail adresu i kliknite 'pošalji'!

Prof.dr.sc. Vedran Mornar
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH

Poštovani g. ministre,

upućujem Vam apel/zahtjev da još tijekom ove školske godine 2014./15. učinite sljedeće:

1. Konačno dokinete nestručan i protuzakonit koncept zdravstvenog odgoja koji se još uvijek provodi u hrvatskim školama, te omogućite roditeljima i djeci izbor programa zdravstvenog odgoja.
2. Odredite i ujednačite kriterije prema kojima pojedine organizacije, inicijative, civilne udruge ili pojedinci mogu provoditi svoje programe, projekte i predavanja u školama i vrtićima te provoditi edukaciju nastavnika.
Zahtijevam da podaci o tome tko i gdje provodi koje projekte i edukacije budu javno dostupni na stranicama Vašeg Ministarstva.
Za sudjelovanje djece u takvim projektima i predavanjima zahtijevam obaveznu informiranu suglasnost roditelja.

Unaprijed zahvaljujem i srdačan pozdrav!

Pismo će biti poslano ministru znanosti, obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru.

Akciju može potpisati više osoba s iste e-mail adrese.

Objašnjenje zašto pokrećemo akciju opisani su dolje.

Proslijedite ovu akciju svima koje znate, važno je da je potpiše što više ljudi!

Objašnjenje 1. zahtjeva:

Kada je tzv. „Jovanovićev“ program zdravstvenog odgoja pred tri godine uveden u škole hrvatska je javnost bila zbunjena i neugodno iznenađena neprihvatljivim sadržajima osobito 4. modula. Danas je sve puno jasnije. Tko i s kojim ciljevima stoji iza tog programa otkrile su brojne analize, od kojih je posljednju ovih dana objavila udruga Vigilare. O povezanosti organizacije koja je suautor dokumenta „Standardi spolnog odgoja“ – a koji Ministarstvo na svojim stranicama navodi kao temelj 4. modula – s pedofilskim lobijem i abortivnom industrijom pročitajte ovdje. Tko je A. Štulhofer, jedan od ključnih autora programa, pročitajte ovdje.

Još ranije analizu samog programa 4. modula zdravstvenog odgoja objavila je udruga GROZD ovdje. Sve analize pokazuju da jedna manjinska skupina ljudi u Hrvatskoj želi iskoristiti spolni/zdravstveni odgoj da bi manipulirala djecom i promovirala svoj svjetonazor koji negira temeljne ljudske vrijednosti.

Unatoč tome što su ključne osobe tog „projekta“ u svijetu prokazane, u Hrvatskoj se program koji se na njemu temelji još uvijek službeno provodi. Evaluacija tog programa, nakon što ga je Ustavni sud 2013.g. ukinuo, a Ministarstvo gotovo nepromijenjenog vratilo u škole, pokazala je i u praksi loše rezultate. Većina nastavnika ga, na sreću, provodi uglavnom „na papiru“ jer ne želi sumnjive i nestručne sadržaje prenositi djeci. Ipak, njegovo provođenje u školama nije beznačajno, te i dalje omogućuje indoktrinaciju naše djece.

Objašnjenje 2. zahtjeva:

U Hrvatskoj se, prema našim saznanjima koja imamo zahvaljujući i Vašim javljanjima iz cijele Hrvatske, najmanje pedeset civilnih udruga i organizacija lijevo-liberalnog svjetonazora aktivno bavi edukacijom djece i mladih. Jedne od najaktivnijih u školama su CESI, Forum za slobodu odgoja, Domine, Korak po korak, B.a.B.e., LORI (Lezbijska udruga Rijeka), Ženska soba, Sunce – odgoj za ljubav i nenasilje te CAP program za vrtiće. U tzv. GOOD inicijativi koju je bivši ministar Jovanović uključio u edukaciju školskih nastavnika za provođenje građanskog odgoja nalaze se, uz navedene, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Zagreb Pride itd.

Pored toga, u školama se održavaju razne promotivne tribine interesnih lobija, kao što su one o cjepivu protiv HPV-a, i predavanja pojedinaca, primjerice dr. D. Lepušića, jednog od autora programa zdravstvenog odgoja a ujedno poznatog zagovaratelja (i izvršitelja) pobačaja i pilule za dan poslije...

Uz ujednačene stručne i pedagoške kriterije koji bi vrijedili za sve i uz transparentnost informacija o profilu i aktivnostima udruga u školama roditelji bi mogli donositi informirane odluke, a otvorila bi se mogućnost da i ostale udruge i stručnjaci, a ne samo one koje promoviraju rodnu ideologiju i LGBT aktivizam, mogu ponuditi učenicima svoje projekte i programe.

udruge Glas roditelja za djecu – GROZD i Vigilare

Zagreb, 01. lipnja 2015.